Ден в края на август 79 г. от н.е д., животът

...
Ден в края на август 79 г. от н.е д., животът
Коментари Харесай

Цялата истина за вкаменените жертви на Везувий: не са това, което изглеждат

Ден в края на август 79 година от н.е д., животът в морския курортен град Помпей кипи. Жителите се занимават с ежедневните си каузи, евентуално без да подозират за подлата заплаха, която дебне наоколо - интензивният вулкан Везувий, близо до града. Той заплашваше да изригне 15 години и на този ден най-сетне се случи.

Изригването на Везувий беше същинска злополука. Вулканът изригна смъртоносна примес от парещ газ, разтопена канара и гореща пепел, която погълна покрайнините, изненадвайки жителите на Помпей.

Днес Помпей е огромна туристическа атракция, която притегля към 2,5 милиона гости годишно, пише IFLScience. Една от главните прелести са известните " каменни " тела на нещастните поданици на града, които бяха сюрпризирани от изригването.

Но ето изненадата: тези „ тела “ в действителност не са тела. Те са резултат от гениална археологическа техника, създадена през 1860-те години.

Действителните тела на жителите на Помпей от дълго време са изчезнали, оставяйки след себе си единствено празнини в лавата, където фигурата на умрелия я е държала отворена задоволително дълго, с цел да изстине към тялото му.

Археолозите видяха серия от разнообразни дупки и кухини в пепелта, която покриваше мястото. Тези дупки съдържаха действителните " тела " на жителите на Помпей, само че те не бяха пепелявите модели, които виждаме през днешния ден. При изгарянето на плътта, вътрешните органи и облеклата остава празнина - прецизен отпечатък от формата на човек сега на гибелта.

Скоро на някой му пристигнала концепцията да запълни тези празнини с парижки гипс, създавайки гипсова отливка, която е тъкмо копие на формата на тялото. В наши дни модерните разкопки употребяват най-новите техники, като рентгенови лъчи, с цел да изследват човешкото наличие на гипсови отливки, само че главно техниката за правене на отливки остава същата.

Освен това " телата " не са толкоз антични. Всъщност техниката, посредством която са основани, може да се употребява наново, тъй че е елементарно да клонирате всяко тяло посмъртно толкоз пъти, колкото желаете.

Но макар обстоятелството, че Помпей, който познаваме през днешния ден, е резултат от съдействие сред съвременни реконструктори, откриватели и първите римски строители, той си остава невероятна и трогателна панорама.

Отливките на телата ни оказват помощ да ни покажат какъв е бил животът в Помпей преди изригването на Везувий и служат като увещание за невероятната мощ на природата.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР